Allt du behöver veta om kreatin

Allt du behöver veta om kreatin

VAD ÄR KREATIN?

Kreatin är en förening som produceras naturligt i levern och är viktigt för musklerna (där det mesta av ämnet finns) och hjärnan. Kreatin består av aminosyror och produceras av kroppen varje dag i ungefär 1 gram.
Det har positiva effekter på musklerna, gör att de återhämtar sig snabbare från träning och ger extra energi, vilket gör att muskelns kapacitet ökar. De blir mer motståndskraftiga och effektiva tack vare detta ämne.
Det finns dock vissa situationer där kroppen inte producerar den nödvändiga mängden kreatin, så i dessa fall är det nödvändigt att ersätta det.

 

KREATINTILLSKOTT

 

Livsmedelstillskott har till uppgift att komplettera kosten och tillföra näringsämnen som kan vara i underskott i kroppen eller som inte kan konsumeras i stora mängder genom kosten.
När det gäller kreatin producerar vår kropp en begränsad mängd, cirka 1 g per dag, och ytterligare 1 g tas in genom maten. Därför är tillskottet en bra allierad för dem som behöver större mängder kreatin i kroppen, till exempel idrottare, kroppsbyggare eller sporter som kräver en stor ansträngning och en snabb återhämtning av musklerna.
Det finns studier som bevisar att kreatin, som ett näringstillskott, har störst effektivitet i idrottsutövning för aktiviteter med hög intensitet och kort varaktighet, särskilt övningar som involverar explosioner, såsom bodybuilding och tävlingar.

 

FÖRDELARNA MED KREATINANVÄNDNING:

 

Kreatin hjälper muskelcellerna att producera mer energi, eftersom det ökar musklernas fosfokreatinlager, vilket bidrar till bildandet av adenosintrifosfat (ATP), den nyckelmolekyl som dina celler använder för att producera energi för alla dina grundläggande livsfunktioner. Under träning bryts ATP ner för att producera energi.
Användningen av detta tillskott hjälper också till att öka muskelmassan, eftersom det finns en stor stimulans i bildandet av proteiner som skapar nya celler. Förutom att öka nivåerna av insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1), ett hormon som främjar ökad muskelmassa.
Kreatin kan också minska symtom på trötthet och utmattning genom att ge mer energi till hjärnan och öka dopaminnivåerna.

 

HUR TAR MAN KREATIN?

 

Det räcker inte att veta vad kreatin eller ett annat kosttillskott är till för, för att få önskat resultat och inte skada din hälsa är det nödvändigt att använda dessa ämnen på rätt sätt.
När det gäller mängden gram kreatin per dag finns det olika konsumtionsstrategier, som kan variera beroende på t.ex. träningsintensitet eller idrottarens vikt. Det bästa är därför alltid att rådgöra med en professionell person på området, som kan anpassa den bästa strategin för dig och ditt mål.
När det gäller konsumtionsformen är det mest rekommenderade sättet att konsumera tillägget tillsammans med någon måltid, särskilt med livsmedel som är källor till kolhydrater och proteiner, vilket kommer att gynna träningen. Kreatin kan också tas in tillsammans med vassleprotein.

HÄR HITTAR DU VÅRA KREATINPRODUKTER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *