Glutenintolerans: Symptom, diagnos och behandling av celiaki

Glutenintolerans: Symptom, diagnos och behandling av celiaki
[ux_featured_products products="" columns="4"]

Glutenintolerans: Symptom, diagnos och behandling av celiaki

Glutenintolerans, även känd som celiaki, är en autoimmun sjukdom som påverkar tunntarmen när en person äter gluten. Gluten är en typ av Protein som finns i vete, korn och råg. För personer med celiaki kan gluten orsaka allvarliga problem och skada i tunntarmen. I denna artikel kommer vi att diskutera symtom, diagnos och behandling av celiaki.

Symtom på celiaki

De vanligaste symtomen på celiaki inkluderar buksmärtor, uppblåsthet, diarré, trötthet, viktminskning, anemi, bristande näringsupptag och irritabilitet. Barn med celiaki kan också uppleva tillväxthämning och förseningar i puberteten. Det är viktigt att notera att symtomen på celiaki kan variera kraftigt mellan olika individer, och många människor kan ha subtila eller inga symtom alls.

Diagnos av celiaki

Om du misstänker att du har celiaki är det viktigt att söka medicinsk hjälp. En läkare kan utföra olika tester för att diagnostisera celiaki, inklusive blodprov för att mäta nivåer av specifika antikroppar och en tarmbiopsi för att undersöka eventuell skada i tunntarmen. Det är viktigt att fortsätta äta gluten medan du genomgår dessa tester för att säkerställa korrekt diagnos.

Behandling av celiaki

Det enda effektiva sättet att behandla celiaki är genom att följa en strikt Glutenfri diet. Det innebär att undvika livsmedel som innehåller vete, korn och råg. Många människor med celiaki upplever betydande förbättringar av sina symtom inom några veckor efter att ha eliminerat gluten från sin kost. Det kan vara utmanande att undvika gluten i en modern kost, men det finns många glutenfria alternativ tillgängliga, inklusive frukter, grönsaker, ris, quinoa, kött, fisk och mejeriprodukter.

Vanliga frågor

Vilka livsmedel ska undvikas om jag har celiaki?

Om du har celiaki är det viktigt att undvika livsmedel som innehåller vete, korn och råg. Det inkluderar vanliga livsmedel som pasta, bröd, kex, spannmål, öl och vissa sötsaker. Det är också viktigt att vara försiktig med bearbetade livsmedel, eftersom de ofta innehåller dold gluten.

Finns det några mediciner som kan behandla celiaki?

Det finns för närvarande inga mediciner som kan behandla celiaki. Det enda effektiva sättet att hantera sjukdomen är genom att följa en strikt glutenfri diet. Det är också viktigt att regelbundet träffa en läkare för att övervaka din hälsa och kontrollera eventuell näringsbrist.

Är det möjligt att ha celiaki utan att ha några symtom?

Ja, många människor med celiaki kan ha subtila eller inga symtom alls. Det är därför viktigt att regelbundet genomgå tester om du har en familjehistoria av celiaki eller om du upplever några av symtomen som är förknippade med sjukdomen.

[ux_featured_products products="" columns="6"]