Allt du behöver veta om tandkräm: Fakta, typer och användning

Zink: En viktig mineral för kroppens funktioner
[ux_featured_products products="" columns="4"]


Allt du behöver veta om <a href="https://ecosupplements.se/product-category/halsa-och-valbefinnande/tandkram/">Tandkräm</a>: Fakta, typer och användning


Allt du behöver veta om tandkräm: Fakta, typer och användning

Tandkräm är en viktig del av vår dagliga tandvård. Att välja rätt tandkräm kan vara förvirrande, med alla olika typer och märken som finns tillgängliga på marknaden idag. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på tandkräm, dess fakta, olika typer och bästa användning.

Fakta om tandkräm

Tandkräm är en gel som är avsedd att användas tillsammans med en tandborste för att rengöra tänderna och hjälpa till att motverka tandläkeproblem som karies, tandköttsproblem och dålig andedräkt. Den vanligaste ingrediensen i tandkräm är fluorid, som är viktig för att stärka emaljen och förhindra karies.

Utöver fluorid innehåller tandkräm också slipmedel för att avlägsna plack och missfärgningar, smakämnen för att förbättra smaken, fuktgivande ämnen för att förhindra uttorkning och konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten.

Typer av tandkräm

Det finns olika typer av tandkräm tillgängliga på marknaden, anpassade för olika behov och preferenser. Vanliga typer inkluderar:

Fluoridtandkräm

Detta är den vanligaste typen av tandkräm och innehåller fluorid för att motverka karies och stärka emaljen. De flesta tandläkare rekommenderar att använda en fluoridtandkräm för bästa resultat i tandvården.

Tandkräm för känsliga tänder

Denna typ av tandkräm är särskilt utformad för personer med känsliga tänder och tandkött. Den innehåller vanligtvis ämnen som minskar smärtan vid varmt eller kallt intag.

Tandkräm för tandblekning

Denna typ av tandkräm används för att bleka tänderna och ta bort missfärgningar orsakade av kaffe, te, rökning eller mat. Det är viktigt att vara medveten om att tandkräm för tandblekning vanligtvis inte ger lika dramatiska resultat som professionell tandblekning.

Naturtandkräm

Dessa tandkräm innehåller naturliga ingredienser och är fria från konstgjorda färger, smaker och konserveringsmedel. De är ett bra alternativ för de som föredrar naturliga produkter eller som har vissa allergier eller känsligheter.

Användning av tandkräm

För att använda tandkräm på rätt sätt, följ dessa steg:

  1. Börja med att fukta din tandborste med vatten.
  2. Applicera en mängd tandkräm i storleken av en ärta på tandborsten.
  3. Borsta tänderna noggrant i en cirkulär rörelse i minst två minuter.
  4. Skölj munnen med vatten eller en munskölj efter borstning.
  5. Undvik att svälja tandkräm och skölj noggrant efter användning.

Det rekommenderas att borsta tänderna två gånger om dagen, morgon och kväll, i minst två minuter varje gång.

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag byta tandkräm?

Det rekommenderas att byta tandkräm var tredje till fjärde månad för att hålla den effektiv och fräsch. Om du märker att tandkrämen har ändrat färg, konsistens eller smak, kan det vara ett tecken på att den har blivit gammal och bör bytas ut.

Vilken mängd tandkräm ska jag använda?

En mängd tandkräm i storleken av en ärt är tillräcklig för att rengöra tänderna ordentligt. Att använda för mycket tandkräm kan leda till överflödigt skum och kan göra det svårt att skölja ordentligt efter borstning.

Är det nödvändigt att använda tandkräm med fluorid?

Ja, användning av tandkräm med fluorid är viktigt eftersom fluorid hjälper till att stärka emaljen och motverka karies. Det är dock viktigt att hålla tandkrämen utom räckhåll för små barn för att undvika att de sväljer för mycket fluorid.[ux_featured_products products="" columns="6"]