Urininfektioner hos män och kvinnor: Symtom, behandling och förebyggande åtgärder

Fördelarna med att träna inför och efter passet
[ux_featured_products products="" columns="4"]

Urininfektioner hos män och kvinnor: Symtom, behandling och förebyggande åtgärder

Urininfektioner, även kända som urinvägsinfektioner (UVI), är vanliga sjukdomar som kan drabba både män och kvinnor. Dessa infektioner involverar vanligtvis organ som urinblåsan, urinröret och njurarna. De orsakas oftast av bakterier som tränger in i urinvägarna.

Symtom på urininfektioner

Symtomen på urininfektioner kan variera beroende på vilken del av urinvägarna som är infekterad. Vanliga symtom inkluderar:

 • Frekvent urinering
 • Smärtsam urinering
 • Täta trängningar att behöva kissa
 • Blod i urinen
 • Smärta i nedre delen av magen eller ryggen
 • Illaluktande eller grumlig urin

Behandling av urininfektioner

Behandlingen av urininfektioner innefattar oftast antibiotika för att bekämpa de bakterier som orsakar infektionen. Valet av antibiotika beror på typen av bakterier och svårighetsgraden av infektionen. Vanligtvis får patienter instruktioner att ta antibiotika i en viss tid, även om symtomen försvinner tidigare.

Det är viktigt att ta hela antibiotikakuren för att försäkra sig om att infektionen har läkts helt och för att förhindra uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier.

För att lindra smärta och obehag kan läkaren också rekommendera smärtstillande medel och att dricka mycket vätska för att spola ut infektionen.

Förebyggande av urininfektioner

För att förebygga urininfektioner kan man vidta följande åtgärder:

 • Dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla urinen ren och spola bort eventuella bakterier.
 • Undvik att hålla urin i blåsan under långa perioder genom att gå på toaletten så snart du känner dig kissnödig.
 • Torka dig från framsida till baksida efter att du har kissat eller bajsat för att förhindra att bakterier från tarmen sprids till urinvägarna.
 • Undvik att använda spermiedödande medel som kan påverka den normala balansen av bakterier i urinvägarna.
 • Ta inte antibiotika i onödan, endast om det är ordinerat av en läkare.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan en urinvägsinfektion hos män och kvinnor?

Urininfektioner hos män och kvinnor är vanligtvis liknande. Skillnaden ligger i det faktum att kvinnor har kortare urinrör än män, vilket gör att det är lättare för bakterier att nå urinblåsan. Kvinnors infektioner är vanligare och kan leda till allvarligare komplikationer om de inte behandlas i tid.

Varför tenderar kvinnor att få urininfektioner oftare än män?

Kvinnors kortare urinrör gör det enklare för bakterier att nå urinblåsan. Dessutom möjliggör vissa fysiologiska faktorer, som till exempel närhet till anus och urinrörsmynningen, att bakterier lättare kan sprida sig till urinröret hos kvinnor.

Hur kan man veta om man har en urininfektion?

För att veta om du har en urininfektion behöver du konsultera en läkare. Läkaren kan ta ett urinprov för att undersöka om det finns närvaro av bakterier eller vita blodkroppar, vilket kan indikera en infektion. Baserat på resultaten kan läkaren diagnostisera och ordinera lämplig behandling.

Kan urininfektioner gå över av sig själva?

I vissa fall kan milda urininfektioner gå över av sig själva, men det rekommenderas alltid att du söker medicinsk hjälp för att förhindra att infektionen sprider sig eller blir allvarligare. Obotade urininfektioner kan leda till njurproblem och andra komplikationer.

[ux_featured_products products="" columns="6"]