Kummin – en väldoftande och mångsidig krydda

Frågor och svar: Vanliga hår- och nagelproblem och deras lösningar
[ux_featured_products products="" columns="4"]

kummin – en väldoftande och mångsidig krydda

Kummin är en krydda som har använts i matlagning i tusentals år. Den har en stark och karakteristisk smak som ger en unik touch till många rätter. Kummin kommer från växten Cuminum cyminum, som är en medlem av persiljefamiljen. Kumminfröna är det vanligaste sättet att använda kummin i matlagning, och de har en aromatisk och varm smak med en hint av citrus.

Historia

Kummin har en lång historia och har använts i matlagning och medicin i många kulturer runt om i världen. Den härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet, men har spridits till andra delar av världen genom handel och kolonisering. I många kulturer har kummin använts för sina medicinska egenskaper, som att främja matsmältningen och lindra gaser.

Användningsområden

Kummin används i en mängd olika rätter och matlagningstekniker runt om i världen. Den är en vanlig ingrediens i det indiska köket, där den används i curryblandningar och grytor. I Mellanöstern används kummin i falafel och andra vegetariska rätter. I Mexiko används kummin i chilipulver och andra kryddblandningar. I Tyskland används kummin i bröd och korv.

Kummin kan användas hela eller malen, beroende på receptet. Hela kumminfrön kan rostas före användning för att förstärka smaken. Mald kummin är vanligt i kryddblandningar och marinader.

Hälsofördelar

Kummin har olika hälsofördelar och har använts i traditionell medicin för att behandla olika åkommor. Kummin anses kunna främja matsmältningen, lindra gaser och bekämpa inflammation. Det har också visat sig ha antioxidativa egenskaper och kan hjälpa till att sänka blodsockernivån.

Dock ska det noteras att kummin inte bör användas som ett substitut för medicinsk behandling och att det kan interagera med vissa mediciner. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare innan man använder kummin för sina hälsofördelar.

Att köpa och lagra kummin

Kummin kan köpas hel eller malen i de flesta livsmedelsbutiker och kan även köpas online. Det är bäst att köpa kummin i små mängder för att hålla det färskt. Hela kumminfrön bör förvaras i en lufttät behållare på en sval och mörk plats för att behålla smak och arom. Malen kummin bör förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet för att behålla fräschhet.

Recept med kummin

Här är några recept som använder kummin för att ge en unik smak och doft:

Indisk curry med kummin

Ingredienser:

 • 500 g kycklingfilé, skuren i bitar
 • 1 lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 tsk kumminfrön
 • 1 tsk Gurkmeja
 • 1 tsk malen koriander
 • 1 tsk malen spiskummin
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 dl grädde
 • Salt och peppar efter smak
 • Instruktioner:

  1. Stek löken i olja tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och kumminfrön och stek i ytterligare 2 minuter.
  2. Tillsätt kyckling, gurkmeja, koriander och spiskummin. Stek tills kycklingen är genomstekt.
  3. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda i 10 minuter.
  4. Tillsätt grädde och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med ris och naanbröd.

  Vanliga frågor

  Här är några vanliga frågor om kummin:

  1. Kan jag ersätta kummin med andra kryddor i recept?

  Ja, om du inte har kummin kan du prova att ersätta det med spiskummin eller malen koriander i recept. Det kommer inte ge exakt samma smak, men det kommer att ge en liknande smakprofil.

  2. Varför ska jag rosta kumminfrön innan jag använder dem?

  Att rosta kumminfrön hjälper till att frigöra deras naturliga oljor och förstärka smaken. Det ger också en nötig smak till rätten som inte finns när du använder dem oskalade.

  3. Kan jag använda kummin i bakning?

  Ja, kummin kan användas i bakning för att ge en unik smak till bröd och kakor. Det är vanligt i bröd i Mellanöstern och Indien.

  [ux_featured_products products="" columns="6"]