Kostens viktiga näringsämne: Allt du behöver veta om folat

Vitaminbrist hos män: Vad du behöver veta
[ux_featured_products products="" columns="4"]

Kostens viktiga näringsämne: Allt du behöver veta om <a href="https://ecosupplements.se/product-category/vitaminer-och-mineraler/enstaka-vitaminer/folat/">Folat</a>

Kostens viktiga näringsämne: Allt du behöver veta om folat

Att äta en balanserad kost är avgörande för att upprätthålla god Hälsa och välbefinnande. En av de viktigaste näringsämnena som kroppen behöver är folat, eller folsyra som det även kallas i syntetisk form. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad folat är, varför det är viktigt, vilka livsmedel som är rika på folat och mycket mer.

Vad är folat?

Folat är en vattenlöslig B-vitamin som spelar en avgörande roll i kroppens cellulära funktioner. Det är ett viktigt näringsämne som krävs för produktionen och underhållet av nya celler, inklusive bildandet av DNA och RNA. Folat är särskilt viktigt under perioder med snabb celldelning och tillväxt, såsom under graviditet och barndom.

Folat kommer ursprungligen från växter och finns naturligt i många livsmedel. Det kan också hittas som ett tillskott eller berikat i livsmedel som spannmål och mjölkprodukter.

Varför är folat viktigt?

Folat spelar en nyckelroll i flera viktiga processer i kroppen:

 1. Celltillväxt och utveckling: Folat är särskilt viktigt för snabb celldelning och tillväxt, särskilt under perioder med ökad celldelning, som under graviditet och barndom. Det bidrar till att bilda nya celler och bygga upp DNA och RNA, vilket är avgörande för utveckling och tillväxt av foster.
 2. Röda blodkroppar och anemi: Folat är nödvändigt för att bilda röda blodkroppar och förhindra anemi. Det är viktigt för produktionen av hemoglobin, som transporterar syre till kroppens celler. En brist på folat kan leda till anemi och symtom som trötthet, blekhet och andfåddhet.
 3. Hjärt-kärlhälsa: Forskning har visat att folat kan spela en roll i att sänka nivåerna av homocystein, en aminosyra som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar om den är för hög. Att ha tillräckligt med folat i kosten kan bidra till att upprätthålla god hjärt-kärlhälsa.
 4. Neuronal funktion: Folat är också viktigt för att upprätthålla en hälsosam nervsystemfunktion. Det hjälper till att syntetisera och omvandla aminosyror och neurotransmittorer som är avgörande för nervsignalering och hjärnfunktion.

Livsmedel som är rika på folat

För att uppnå tillräckliga mängder folat i kosten är det viktigt att inkludera livsmedel som är rika på detta näringsämne. Här är några livsmedel som är naturligt höga i folat:

 • Bladgrönsaker som spenat, grönkål och rucola.
 • Bönor och linser, inklusive kikärtor och svarta bönor.
 • Avokado.
 • Apelsiner och andra citrusfrukter.
 • Broccoli och sparris.
 • Lever från kyckling eller nötkreatur.

Det är också möjligt att få folat genom tillskott eller genom att äta berikat spannmål och mejeriprodukter. Det är dock alltid bäst att konsultera en läkare eller dietist innan man tar några kosttillskott.

Hur påverkas folat av matlagning och förvaring?

Folat är ett känsligt vitamin som kan förstöras av matlagning och förvaring. För att bevara så mycket folat som möjligt i maten kan du följa dessa tips:

 • Koka grönsaker så kort tid som möjligt och låt dem vara lite krispiga för att minimera förlusten av folat.
 • Förvara grönsaker vid svala temperaturer och undvik att utsätta dem för ljus och luft, som kan förstöra folatet med tiden.
 • Undvik att lagra livsmedel som är rika på folat för länge. Ät dem så färska som möjligt för att få maximala fördelar.

Vanliga frågor

Vilka är symtomen på folatbrist?

Vanliga symtom på folatbrist inkluderar trötthet, blekhet, andfåddhet, förändringar i huden och slemhinnor, inklusive sprickor i läpparna och tunga, liksom matsmältningsproblem som illamående och minskad aptit.

Vem är i riskzonen för folatbrist?

Gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomar som malabsorption eller inflammatorisk tarmsjukdom har en ökad risk för folatbrist. Personer som konsumerar mycket alkohol eller lider av anorexi kan också vara i riskzonen.

Kan jag få för mycket folat?

Ja, det är möjligt att få för mycket folat från kosttillskott. För mycket folat kan dölja symtom på vitamin B12-brist, vilket kan vara farligt. Det är alltid bäst att tala med en läkare om intaget av kosttillskott.

Behöver jag tänka på folatintaget om jag planerar att bli gravid?

Ja, folat är särskilt viktigt för kvinnor som planerar att bli gravid. Det rekommenderas att kvinnor tar ett folattillskott dagligen innan de blir gravida och under de första veckorna av graviditeten för att minska risken för fosterskador.

Vad är skillnaden mellan folat och folsyra?

Folat är det naturliga formen av B-vitaminet, medan folsyra är den syntetiska formen som används i kosttillskott och berikade livsmedel. Båda formerna har samma funktion i kroppen och kan omvandlas till aktivt folat.

Sammanfattningsvis är folat en viktig del av kosten och spelar en nyckelroll i att upprätthålla god hälsa. Genom att äta en mängd livsmedel som är rika på folat och vara försiktig med matlagning och förvaring kan du säkerställa att du får tillräckligt av detta viktiga näringsämne. Kom ihåg att alltid konsultera en läkare eller dietist innan du ändrar din kost eller tar kosttillskott.[ux_featured_products products="" columns="6"]