Förstå kalciumabsorption och hur man ökar upptaget i kroppen

Förstå kalciumabsorption och hur man ökar upptaget i kroppen
[ux_featured_products products="" columns="4"]

Förstå kalciumabsorption och hur man ökar upptaget i kroppen

Kalcium är ett viktigt mineral som behövs för att hålla våra ben och tänder starka, samt för att bibehålla muskelfunktion och nervsignalering. Men det räcker inte bara med att få i sig tillräckligt med kalcium genom kosten, det är också viktigt att kroppen kan absorbera och använda sig av det på ett effektivt sätt. I denna artikel kommer vi att titta på hur kalciumabsorption fungerar och vilka åtgärder man kan ta för att öka upptaget i kroppen.

Hur fungerar kalciumabsorption?

Kalciumabsorption sker huvudsakligen i tunntarmen. När vi äter kalciumrika livsmedel bryts kalciumsaltet ner i kalciumjoner av magsyra i magsäcken. Därefter transporteras kalciumjonerna till tunntarmen där de absorberas och tas upp i kroppen. Det mesta av kalciumet absorberas i tunntarmen med hjälp av ett Protein som kallas för Vitamin D.

Det finns dock vissa faktorer som kan påverka kalciumabsorptionen. Till exempel kan höga intag av oxalater (som finns i spenat och rabarber) och fytinsyra (som finns i fullkorn och baljväxter) minska kalciumabsorptionen. Därför är det viktigt att vara medveten om vad man äter för att säkerställa att kroppen kan ta upp tillräckligt med kalcium.

Hur kan man öka kalciumabsorptionen?

För att öka kalciumabsorptionen i kroppen finns det några åtgärder man kan ta:

  1. Vitamin D: Se till att få tillräckligt med vitamin D, antingen genom kost eller genom att vistas ute i solen regelbundet. Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium på ett effektivt sätt.
  2. Kalcium och Magnesium: Kalcium och magnesium arbetar tillsammans för att främja benhälsan, så se till att få i dig tillräckligt med både kalcium och magnesium genom kosten eller genom kosttillskott.
  3. Undvik oxalater och fytinsyra: Försök att begränsa intaget av livsmedel som innehåller höga halter av oxalater och fytinsyra för att inte minska kalciumabsorptionen.
  4. Träning: Regelbunden träning kan öka kalciumabsorptionen i benen och hjälpa till att behålla benmassa.

Sammanfattning

Kalcium är en viktig mineral som behövs för många olika funktioner i kroppen. För att säkerställa att kroppen kan absorbera och använda sig av kalcium på ett effektivt sätt är det viktigt att uppmärksamma kalciumabsorptionen. Genom att se till att få tillräckligt med vitamin D, kalcium, magnesium och genom att undvika oxalater och fytinsyra kan man öka kalciumabsorptionen och främja en god benhälsa.

Vanliga frågor

Hur mycket kalcium behöver jag varje dag?

Rekommenderat dagligt intag av kalcium varierar beroende på ålder och kön, men generellt sett bör vuxna mellan 19-50 år få i sig ca 1000 mg kalcium per dag.

Vad händer om jag får för lite kalcium?

Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium kan det leda till benskörhet och andra hälsoproblem på lång sikt. Det är därför viktigt att se till att få i sig tillräckligt med kalcium genom kosten eller genom kosttillskott.

Kan jag få i mig för mycket kalcium?

Ja, för höga intag av kalcium kan leda till biverkningar som förstoppning, illamående och minskad upptag av andra mineraler. Det är därför viktigt att inte överkonsumera kalciumtillskott utan att följa rekommenderade riktlinjer.

[ux_featured_products products="" columns="6"]